- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Премијер Јерменије: Забринути смо за безбедност земље јер је Москва усредсређена на Украјину

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаВ.д. премијера Јерменије Никол Пашињан
В.д. премијера Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Пратите нас
Јерменски премијер Никол Пашињан страхује да би фокус главног партнера Јеревана у сфери безбедности - Москве, који је усмерен на ситуације у Украјини, може да доведе до дестабилизације у Закавказју.
„Ово су тешка времена за наш регион. Појављују се или ескалирају они изазови који постоје већ неко време и то су пре свега изазови који су повезани са безбедношћу. То је у вези са тренутном ситуацијом, када је пажња целокупне светске јавности, посебно стратешког партнера Јерменије – Руске Федерације – у сфери безбедности, сконцентрисана на ситуацију око Украјине. Постоји конкретна забринутост да то може да доведе до дестабилизације ситуације у нашем региону“, рекао је јерменски премијер на пленарном заседању Источног економског форума у Владивостоку.
Крајем септембра 2020. године у Нагорно Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигну 10. новембра. Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
У среду 3. августа дошло је до нове рунде напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба. Министарство је додало да команда руског мировног контингента, заједно са представницима азербејџанске и јерменске стране, предузима мере за стабилизацију ситуације.
Љубинка Милинчић  - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Подкаст
Љубинка Милинчић: Коме је Путин упутио најоштрије поруке из Владивостока /видео/
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
РУСИЈА
Путин и Пашињан разговарали о Нагорно Карабаху
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала