- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Индија ће наставити да купује руску нафту упркос притиску Запада

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаДржавне заставе Русије и Индије
Државне заставе Русије и Индије - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Индијски министар за нафту Хардип Синг Пури рекао је да ће његова земља наставити да купује овај енергент од Русије упркос растућем притиску Запада.
Министар је објаснио да је реч о енергетској безбедности, истакавши да његова земља дневно троши око пет милиона барела нафте, изјавио је он за америчку медијску кућу Си Ен Би Си, преноси РТ. Индија је трећи потрошач енергије на свету, а од пролећа повећава увоз руске нафте.
На питање америчког новинара има ли морални сукоб због тога што његова земља купује енергенте од Русије током специјалне војне операције у Украјини, министар је одговорио негативно.

„Не, нема моралног сукоба. Моралну дужност имам према својим потрошачима. Желимо ли, као демократски изабрана влада, да нам бензинске пумпе пресуше? Погледајте шта се дешава у државама око Индије“, одговорио је он.

Пури је додао и да ЕУ нема право да осуђује Индију због куповине руске нафте јер сама купује много више овог енергента.
„Европљани купе много више (нафте) за једно поподне, него што ми купимо током читавог квартала. Изненадио бих се када бих сазнао да су се ствари промениле. Али, да купујемо руску нафту, куповаћемо одакле год", рекао је Пури.
Захваљујући сниженим ценама, Индија је ове године повећала увоз руске нафте. ЕУ је у суботу позвала Кину и Индију да се придруже иницијативи Г7 за ограничење цене руске сирове нафте. Обе земље одбиле су ту идеју.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала