- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Пројекат века“: Швајцарска закопава нуклеарни отпад близу границе са Немачком

© AFP 2023 / ODD ANDERSENНуклеарни отпад
Нуклеарни отпад  - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
Пратите нас
Швајцарске власти одабрале су локацију на северу земље, недалеко од границе са Немачком, за изградњу дубоког геолошког складишта за одлагање радиоактивног отпада.
Након скоро 50 година потраге за најбољим начином за складиштење радиоактивног отпада, та земља се припрема за „пројекат века“, којим је предвиђено да се потрошено нуклеарно гориво закопа дубоко под земљу, пише Гардијан.
Национална задруга за одлагање радиоактивног отпада (НАГРА) саопштила је да је одлучила да је регија Нордлих Легерн најбоља од три локације које је разматрала за подземно складиште.
Портпарол организације Феликс Глаузер објаснио је да су опсежна истраживања показала да је Нордлих Лагерн најпогоднија локација и да пружа највећу безбедност.
НАГРА је о одлуци обавестила локално становништво, а очекује се да швајцарској влади представи предлог у понедељак.
Влада треба да донесе коначну одлуку тек 2029. године, али ће то питање претходно највероватније ићи на референдум, према чувеном швајцарском систему „директне демократије“, наводи Гардијан.
Швајцарске нуклеарне електране испумпавају радиоактивни отпад већ више од пола века, али је након нуклеарне катастрофе 2011. у нуклеарки Фукушима у Јапану, Швајцарска одлучила да постепено почне да гаси нуклеарну енергију, а њени реактори могу да раде све док су безбедни.
Тренутно се нуклеарни отпад одлаже у „привременом депоу“ у Виренлингену, 15 километара од границе са Немачком.
Планирано је да у новом складишту буде закопано 83.000 кубних метара радиоактивног отпада, укључујући отпад високе активности.
Тај обим одговара 60-годишњем радном веку нуклеарних електрана Безнау, Госген и Лајбштат и 47 година колико је нуклеарка Мухлеберг била у функцији пре затварања 2019.
Пуњење подземног складишта требало би да почне до 2060. године, након чега следи неколико деценија пажљивог праћења.
Складиште ће бити запечаћено у 22. веку. До сада је само Финска изградила геолошко складиште у граниту, док је Шведска у јануару добила „зелено светло“ за изградњу сличног објекта, пише Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала