- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ванблоковски статус ШОС-а привлачи државе: Иран ускоро званични члан организације

© SputnikЗастава Шангајске организације за сарадњу
Застава Шангајске организације за сарадњу - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Кључ примамљивости Шангајске организације за сарадњу (ШОС) је њен ванблоковски статус и то што није усмерена против трећих земаља, изјавио је председник Узбекистана Шавкат Мирзијев.

„Кључ међународно-правне примамљивости ШОС-а је његов ванблоковски статус, отвореност, чињеница да није усмерен против трећих земаља или међународних организација, равноправност и поштовање суверенитета свих учесника, немешање у унутрашња питања, спречавање политичке конфронтације и конфронтационог супарништва“, наводи се у чланку председника Узбекистана, објављеном уочи самита ШОС.

Како наводи Мирзијев, концепт успеха ШОС-а заснива се на промовисању вишестране сарадње путем осигуравања регионалне безбедности.

„У суштини, задатак Шангајске организације за сарадњу је да буде стуб привлачности без линија подела, у име мира, сарадње и напретка. Због тога сваке године расте број држава које су спремне да се придруже раду ШОС-а и то је посебно приметно у контексту мењања савременог система међународних и регионалних односа“, сматра председник Узбекистана.

Како је саопштио портпарол Министарства спољних послова Ирана Насер Канани, на предстојећем самиту ШОС-а у Узбекистану Иран ће потписати споразум о добијању статуса званичног члана Шангајске организације са радњу.
„Процес уласка Ирана у ШОС као званичног члана ближи се крају. На предстојећем самиту организације биће званично потписан меморандум о обавезама Ирана у складу са добијањем статуса државе-чланице ШОС“, рекао је Канани.
Узбекистан тренутно председава Шангајском организацијом за сарадњу. Самит ШОС одржаће се 15. и 16. септембра у Самарканду.
Застава Шангајске организације за сарадњу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
РУСИЈА
Иран ове године улази у ШОС, Белорусија поднела захтев за чланство
Састанак ШОС-а у Кини - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
Шојгу открио шта постаје нови центар силе у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала