- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Анкара и УН раде на извозу руских житарица

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице
Жетва пшенице - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Анкара заједно са Уједињеним нацијама ради на механизмима за извођење руског жита на светска тржишта, о чему ће, како се очекује, разговарати председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, на предстојећем састанку у Самарканду, саопштио је за Спутњик дипломатски извор.
„Сада ово питање разрађују наша ресорна одељења у координацији са УН. Све развијене механизме и идеје биће поднети на разматрање председницима Турске и Русије током њиховог планираног састанка у Самарканду“, рекао је саговорник агенције.

Прехрамбени споразум

Извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН. Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора. Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.
Ердоган је почетком септембра изјавио да очекује да ће разговарати о прехрамбеном споразуму са Путином на маргинама самита ШОС-а у Самарканду 15-16. септембра. Руски лидер је истакао да Запад највећи део украјинског жита извози у сопствене државе, а не у сиромашне земље Африке. Према његовом мишљењу, о ограничењима преко ове маршруте треба разговарати са председником Турске. Стални представник Русије у УН Василиј Небензја рекао је раније да део прехрамбеног споразума који се тиче извоза руске хране и ђубрива не функционише. Због тога, према његовим речима, није искључен раскид уговора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала