- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски краљ никла отвара нову еру - народног капитализма

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаНорникел
Норникел - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Руска компанија „Норникел“ ће почетком 2023. покренути велики подстицајни програм за промену статуса запослених у компанији – они ће постати сувласници.
Како је саопштио директор компаније, познат као "краљ никла", Владимир Потањин у интервјуу РБК, овим ће се избрисати линије између запосленог и акционара и помоћи у изградњи „народног капитализма“ у предузећу. .
Нови мотивациони програм носи назив „Дигитални инвеститор“. Његова суштина је у томе да запослени добију дигитална финансијска средстава за акције „Норникла“, што ће их учинити сувласницима предузећа. Детаљи имплементације овог модела су још у фази финализације.
Очекује се да ће програм трајати десет година. Сви запослени, које има више од 80.000 људи, ће учествовати у њему. Потањин је прецизирао да би овим удео физичких лица у акцијама „Норникла“ погао да порасте са 10% на 25%.
Према речима предузетника, овај правац је од друштвеног интереса. То ће донекле омогућити да се ублажи унутрашња тензија између богатих и сиромашних, власника предузећа и запослених.
Компанија „Норникл“ има искуства у укључивању запослених у власништво предузећа. У оквиру приватизације 25% акција компаније пренето је на запослене. Међутим, ову предност нису успели у потпуности да искористе. Стога је већина акционара продала добијене хартије од вредности по цени која им се у том тренутку чинила одговарајућом. Потањин верује да ће програм постати профитабилнији захваљујући савременим технологијама и параметрима за пренос хартија од вредности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала