- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови састанак већине, последња шанса за владу Црне Горе: Познати детаљи понуде коју УРА разматра

© Sputnik / Бобан НововићСастанак представника нове-старе већине у Црној Гори
Састанак представника нове-старе већине у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
У црногорском парламенту одржава се састанак представника парламентарне већине о формирању Владе и саставу новог скупштинског руководства. Након скоро сат и по времена преговора дата је пауза, како би представници Грађанског покрета УРА размотрили понуду за договор старе већине. Још увијек се не зна шта подразумијева та понуда.
У току паузе један од лидера ДФ-а Андрија Мандић казао је новинарима како преговори добро иду.
Према незваничним информaцијама на данашњем састанку парламентарне већине представницима УРЕ, СНП-а и мањинских странака понуђено је 13 министарстава, али да мандатар буде Миодраг Лекић. Одговор УРЕ се чека до 15 сати, а након тога ће бити јасно да ли ће договора бити?
УРА је, према неким информацијама, тражила да контролише читав безбједносни сектор, али и министарство вањских послова.
По том предлогу, Демократама и ДФ-у ће припасти по три или четири ресора, док би предсједник републичког парламента био представник Нове српске демократије.
По том предлогу УРА би имала контролу над скоро 70 одсто владе иако има само три посланика.
Састанку присуствују представници партија парламентарне већине.
Постоје назнаке да је парламентарна већина веома близу договора о формирању нове владе, али званичне потврде још нема.
Представници парламентарне већине до сад су се састајали више пута како би постигли договор о избору мандатара и руководства Скупштине, али коначан споразум још није постигнут.
Као могући мандатар помињан је предсједник Демоса Миодраг Лекић, али и још неки представници политичких субјеката који учествују у преговорима.
Састанак је посебно важан ако се има у виду да истиче рок у којем скупштинска већина треба да предложи новог мандатара.
Подсјећамо да данас истиче рок до кога би предсједник државе Мило Ђукановић требало да предложи мандатара за састав владе.
Састанку присуствују представници Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић, Грађанског покрета УРА Милета Радованић и Зоран Микић, док су на састанку у име Демократа Зденка Поповић, Драган Краповић и Данило Шарановић.
На састанак у Скупштину Црне Горе дошли су и лидери Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић, Уједињене и Праве Црне Горе Горан Даниловић и Марко Милачић, Цивиса Срђан Павићевић, Демоса Миодраг Лекић, као и предсједник Радничке партије Максим Вучинић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала