- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Спремни смо да организујемо састанак министара иностраних послова Сирије и Турске

© AP Photo / Umit BektasТурски војник посматра границу између Турске и Сирије у близини села Бесарслан у провинцији Хатај
Турски војник посматра границу између Турске и Сирије у близини села Бесарслан у провинцији Хатај - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Москва подржава идеју о организацији састанка министара иностраних послова Турске и Сирије, ако је потребно Русија ће састанак организовати на својој територији, изјавио је Спутњику заменик министра иностраних послова Русије Михаил Богданов.

„Наравно да сматрамо да би састанак био користан. Реч је о успостављању контаката, за сада, на линији војних и специјалних служби. Такви контакти су се већ десили и ми их подржавамо да се састану и да пронађу заједничку позицију“, рекао је Богданов.

Он је подвукао да се Москва залаже за нормализацију међудржавних односа између Анкаре и Дамаска, како то произилази и са другим земљама у региону.
„У случају да они пожеле, ми смо спремни да их примимо. Колико смо само организовали састанака на разним нивоима и у различитим форматима. Ми смо увек спремни да пружимо помоћ“, закључио је заменик министра иностраних послова Русије.
Раније је агенција „Ројтерс“, позивајући се на изворе саопштила да је директор Националне обавештајне организације (МИТ) Турске Хакан Фидан одржао низ састанака са сиријским колегом Алијем Мамлуком, на којима су размотрили могући састанак шефова дипломатија две земље.
Према речима турског званичника, Русија жели да Турска и Сирија превазиђу своје проблеме и постигну одређене договоре. Наводи се да је Русија наводно повукла део својих снага из Сирије и затражила од Турске да нормализује односе са актуелним сиријским председником Башаром Асадом. Према речима другог извора, Москва је подстакла Дамаск да ступи у преговоре.
Извори наводе да је током састанка био постигнут неки напредак.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Ердоган: Састао бих се са Асадом да је дошао на самит ШОС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала