- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Никад нисмо имали овакву ситуацију“: Драматично у пиварама, Немци могу остати без омиљеног напитка

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаПосетители на открытии традиционного пивного фестиваля "Октоберфест" в Мюнхене
Посетители на открытии традиционного пивного фестиваля Октоберфест в Мюнхене - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Генерални директор Немачког удружења пивара Холгер Ајхел најновији развој догађаја у овом сектору назива крајње забрињавајућим. Угљена киселина хитно је потребна у целокупној прехрамбеној индустрији за процес производње и паковања. Али, потребна је и у угоститељству за истискивање пива из бачви приликом точења, пише портал „Феникс магазин“.
Међутим, према проценама Савезног удружења немачке прехрамбене индустрије, тренутно је доступно само 30 до 40 одсто уобичајених количина испорученог угљен-диоксида (CO2). И све више фирми у индустрији пића које зависе од угљен-диоксида мора знатно да ограничи своју производњу.
„Ово има драматичан учинак на многе погођене фирме“, упозорава Ајхел, преноси „Пословни дневник“.
Угљена киселина настаје реакцијом угљен-диоксида и воде. Пиварама је пре свега потребан за „преднапрезање“ складишта, боца и бачви како пиво не би дошло у додир са ваздухом током пуњења и да не би пенило приликом пуњења. Многе пиваре производе и безалкохолна пића, која захтевају још већу карбонизацију.
На крају, али не мање важно, озбиљних проблема имају и произвођачи минералне воде.
„На неким местима производња је већ смањена”, каже Тобијас Биленштајн , портпарол Немачког удружења за набавку минералне воде.
Многи произвођачи тренутно добијају мање CO2 него што су наручили. То је због индустрије ђубрива.
„Када су цене гаса нагло порасле, произвођачи ђубрива смањили су своју енергетски интензивну производњу“, каже Биленштајн додајући. „Нуспродукт производње је CO2.“
Дакле, веза је: мање ђубрива једнако мање угљен-диоксида једнако мање угљене киселине, преноси дпа.
Биленштајн објашњава да је увек било фаза са уским грлима угљен-диоксида лети, када се производи мање ђубрива. Али овај пут је много горе.
„Ако се овако настави следећих неколико недеља, ситуација ће доћи до врхунца“, упозорава портпарол удружења.
Тада се може очекивати даљи пад производње и не може се предвидети хоће ли поједини произвођачи морати да је зауставе.
„Али изузетно смо забринути“, каже Биленштајн. „Никад пре нисмо имали овакву ситуацију“.
Генерални директор аугсбуршке пиваре „Ригеле“ Себастијан Прилер каже да се ситуација знатно погоршала од почетка лета.
„Претпостављамо да ће ствари пре постати горе него боље. Све док су трошкови енергије високи или настављају раст, постојаће недостатак. А ако пиварама понестане угљене киселине, не могу да производе“, каже Прилер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала