- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Расте потрошња кафе, а приноси у Јужној Америци катастрофални: Да ли смо пред ценовним бумом?

CC0 / Pixabay / Кафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Кесица од 180 грама омиљеног напитка достигла је на тржишту цену од 420 динара. Паковања традиционалне кафе од 200 грама два највећа српска произвођача за годину дана поскупела су од 55 до 115 динара. Лане у септембру кесица ове количине коштала је од 220 до 270 динара, а сада потрошачи треба да издвоје од 275 до 385, а на акцији до 300 динара.
Најјефтиније овај напитак продају поједини мали домаћи произвођачи. Њихова кесица од 200 грама кошта од 250 до 280 динара, а на попусту 220 динара. Најскупљи су мања паковања од 180 грама, за која се наводи да садрже квалитетнију кафу, а продају се од 350 до 420 динара.
За последњих 12 месеци кафа је више пута поскупљивала, а како пишу „Новости“, позивајући се на информације у трговинским ланцима, у августу је један велики произвођач на српском тржишту подигао цене својих брендова за 20 одсто. Према подацима Републичког завода за статистику, од краја прошлог јула до осмог месеца ове године, тај производ, укључујући и традиционалну и инстант кафу, у просеку је поскупео 26,1 одсто.
Крајем августа је „Вол стрит џурнал“ најавио да се очекује да би смањен принос кафе у Бразилу, највећем светском узгајивачу, могао да изазове нагло повећање цена сировог зрна широм света у наредним месецима. Према извештају Међународне организације за кафу из јула ове године, очекује се да ће се глобална потрошња тог производа повећати и надмашити производњу до краја године, што би, уз пад приноса, могло довести његове цене на нове рекордне вредности.
Србија годишње увезе око 30.000 тона кафе. Она углавном стиже из Бразила, који је највећи произвођач арабике на свету и снабдева трећину глобалног тржишта. Кафа робуста набавља се из Вијетнама, Уганде, Костарике, Колумбије, Јамајке, Индонезије. У зависности од врсте и земље порекла разликује се и њихов укус.
Како наводи „Вол стрит џурнал“, према подацима о трговању, фјучерси кафе порасли су за скоро 90 одсто прошле године након што су суша и мразеви утицали на бразилску производњу. Цене кафе су у фебруару достигле десетогодишњи максимум на 2,59 долара по фунти, што је повећање од 18,06 процената у односу на претходну годину.
Аналитичари тржишта очекују даље поскупљење због специфичности бербе кафе у Бразилу. Због екстремних временских прилика у 2021. години, очекивања за овогодишњу жетву су ниска, посебно имајући у виду пораст трошкова ђубрива и транспорта.
Поред Бразила, плантаже у Колумбији, још једном великом извознику кафе, такође су биле погођене временом влажнијим од уобичајеног. Према неким проценама очекује се да ће овогодишњи приноси на неким фармама бити мањи за 50 одсто.
Кафа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
ДРУШТВО
Једанаест типова људи који никада не треба да пију кафу
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
ДРУШТВО
Како конзумирање кафе утиче на жељу за куповином
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Велика промена на тржишту кафе у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала