- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Влада Српске спремила одговор на одлуку Уставног суда БиХ

© Sputnik / Александар МилачићВлада Републике Српске
Влада Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
Пратите нас
Влада Републике Српске утврдиће и Народној скупштини Српске предложити нови закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, након што је Уставни суд БиХ донео политички мотивисану и неуставну одлуку којом је актуелни закон ставио ван снаге, саопштено је данас из Владе.
С циљем заштите имовине Републике Српске и одлучна у очувању правне сигурности свих грађана и институција Српске, а која је тешко нарушена овом одлуком Уставног суда БиХ, Република Српска ће усвојити нови закон о непокретној имовини, истиче се у саопштењу.
Влада Републике Српске осуђује одлуку Уставног суда којом је поништен Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, те оцењује да се на тај начин директно нарушава дејтонско уређење и сам Устав БиХ.
„Усвајањем новог закона, имовина Републике Српске остаће имовина Републике Српске, како је то децидно и недвосмислено утврђено Дејтонским мировним споразум, те не постоји нити један суд који може да оспори право Српске да буде власник своје имовине“, додаје се у саопштењу.
Уставни суд БиХ утврдио је на седници у четвртак, 22. септембра, да „Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске“, јер је то, како наводи, „надлежност БиХ“, преноси РТРС.
Босна и Херцеговина - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
РЕГИОН
Сад је јасно: Запад и Сарајево хоће да буду власници Републике Српске, а Срби да буду подстанари
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
РЕГИОН
Република Српска ће одговорити снажно и неочекивано: Додик о одлуци Уставног суда БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала