- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спутњик у Донбасу: Русија се враћа у оквире својих историјских граница – и то је неповратно

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРеферендум у ДНР о уједињењу с Русијом
Референдум у ДНР о уједињењу с Русијом - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Висока излазност становника у ЛНР, ДНР и ослобођеним регионима на референдуму потврђује жељу становника тих територија да постану део Русије, рекао је за Спутњик сиријски генерал Абделхамид Салхиб, војни и стратешки експерт, посматрач у Донбасу.

„Са становишта међународног права тај референдум треба да буде признат: норме обезбеђују право народа на самоопредељење. И руски народ на територији Украјине се определио: жели да буде део Русије. А све зато што је Москва, за разлику од Кијева, у стању да им гарантује спокојан, миран живот, без угњетавања на националној основи. Тако да је нацистички режим у Кијеву сам крив што су те територије пожелеле да се одвоје“, рекао је Салхиб.

Како додаје, одржавање референдума је само први корак ка геополитичким променама.
„Русија се враћа у оквире својих некадашњих, историјских граница и то је неповратно. Русија никада није била колонијална држава, за разлику од земаља НАТО-а, и поштује право сваког народа. Зато нема сумње да ће руска војска заштитити придружене територије“, сматра сиријски генерал.
По речима либанског политичког аналитичара Мишела Ауда, референдум о придруживању Русији је одличан помак који је обуздао нацистичку украјинску агресију.
„Висок ниво учешћа и гласање на ослобођеним територијама за присаједињење Русији је логичан, јер су неонацисти и украјинске власти, које су лобирале за агресивну америчку политику, биле настројене против Русије и све то време су прогонили грађане руског порекла“, истиче Ауд.
Он подсећа да су током осам година људи у Донбасу „искусили на својој кожи најжешће, најекстремније облике малтретирања, мучења и прогона у различитим облицима“.

„Одржавање референдума је одлучивање о судбинама тих људи, то је значајан помак који ће обуздати украјинску агресију и који ће дати Русији право да употреби оно што сматра сврсисходним и да предузме све акције које буде сматрала неопходним како би заштитила своје грађане“, оцењује политички аналитичар.

Како додаје, резултати референдума су „значајан скок у управљању сукобом који ће имати важне последице у корист Русије и руских грађана у тим регионима“.
Референдуми у ДНР и ЛНР о уласку у састав Русије  - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Специјална операција у Украјини
Коначни резултати: ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област дали пуну подршку уласку у састав Русије
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
Путин: Спасавање људи на територијама где се одржавају референдуми ─ у центру пажње Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала