- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Расправа о приједлогу за распуштање Скупштине: Ђукановић сјутра пред Законодавним одбором

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаконодавни одбор Скупштине Црне Горе
Законодавни одбор Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Законодавни одбор Скупштине Црне Горе расправљаће сјутра о предлогу црногорског предсједника Мила Ђукановића за скраћење мандата 27. сазива парламента, иако је сједница била заказана данас.
Предсједница Одбора Маја Вукићевић казала је да предсједник због обавеза није могао да присуствује сједници, али да ће сјутра бити у могућности да дође у Скупштину. Зато је одлучено да се о тој тачки дневног реда расправља сјутра.
Ђукановић је у образложењу иницијативе навео да се нијесу стекли услови да мандат за састав Владе повјери лидеру Демоса Миодрагу Лекићу. Како је рекао, консултативни процес је јасно показао да нема основа да се у Уставом предвиђеном року предложи мандатар који би обезбиједио подршку у Скупштини за састав 44. Владе Црне Горе.
„Скраћење мандата Скупштини је најоптималније рјешење у датој политичкој ситуацији и у најбољем интересу свих грађана Црне Горе, јер се тиме отвара могућност за организовање пријевремених парламентарних избора у што краћем року“, сматра Ђукановић.
То ће, оцијенио је, омогућити избор Владе која ће дјеловати у пуном капацитету.
Ђукановић је нагласио да регионални глобални контекст и политичко - безбједносни изазови, економски и финансијски проблеми Црне Горе, посебно у енергетском сектору, здравству и другим областима, захтијевају компетентну, одговорну и ефикасну Владу.
„Вјерујем да се до такве Владе може доћи једино одуком грађана на изборима“, оцијенио је Ђукановић.
Црногорски парламент ће о предлогу Ђукановића расправљати на сједници која је заказана за петак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала