- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић није дошао на сједницу Законодавног одбора, одложена расправа о скраћењу мандата скупштини

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић није се данас појавио на сједници Законодавног одбора Скупштине Црне Горе на којој је требало да се, између осталога, расправља о његовој иницијативи за скраћенеј мандата парлменту. Умјесто њега на сједницу је дошао његов савјетник Борис Бастијанчић.
Предсједница Одбора Маја Вукићевић казала је на нема услова да се сједница одбора одржи јер јој мора присуствовати предлагач односно предсједник државе Мило Ђукановић.
Вукићевић је навела да је већ једном одгодила сједницу јер јој је речено из ДПС да ће предсједник државе данас доћи на сједницу. наводи и да је спремна још једном да одгоди сједницу.
"Ја ћу ову сједницу још једном одгодити док се не стекну услови да се сједница одржи", навела је Вукићевић.
Посланица ДПС-а Јованка Лаличић казала је да нема препрека да се сједница Одбора одржи, јер на сједницу Одбора могу да дођу и представници предлагача.
Лаличић је навела да ће сједници Скупштине присуствовати предсједник државе, али да ниједан пропис не предвића да он мора бити присутан и на сједници Одбора.
Ђукановић је у образложењу иницијативе навео да се нијесу стекли услови да мандат за састав Владе повјери лидеру Демоса Миодрагу Лекићу.
Како је рекао, консултативни процес је јасно показао да нема основа да се у Уставом предвиђеном року предложи мандатар који би обезбиједио подршку у Скупштини за састав 44. Владе Црне Горе.
“Скраћење мандата Скупштини најоптималније рјешење у датој политичкој ситуацији, и да је у најбољем интересу свих грађана Црне Горе, јер се тиме отвара могућност за организовање пријевремених парламентарних избора у сто краћем року", сматра Ђукановић.
То ће, сматра је оцијенио, омогућити избор Владе која ће дјеловати у пуном капацитету.
Црногорски парламент ће о предлогу Ђукановића расправљати на сједници која је заказана за петак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала