- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Форум „Луча“ пријавио полицији протест испред Скупштине Црне Горе

© Flickr / Marko Milošević (Мilosevic)Народ са заставама Црне Горе
Народ са заставама Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
У уторак, 8. новембра, испред зграде Скупштине у Подгорици, биће одржан протест под слоганом „Има нас“, наводи се у најави коју потписује Небојша Мрваљевић, извршни директор Форума слободних грађана “Луча“. У допису наводи да је протест пријављен Министарству унутрашњих послова, Управи полиције и ЦБ Подгорица.
Најава протеста под истим називом објављена је и на званичним страницама Демократске партије социјалиста и Социјалдемократа Црне Горе на друштвеним мрежама.
Потпредседник и посланик Демократске партије социјалиста Јевто Ераковић раније је најавио велики протест у Подгорици због, како је рекао, деловања антицрногорске коалиције која уништава будућност Црне Горе.
Из Форума слободних грађана „Луча“ поручују да европске и грађанске снаге, представници цивилног сектора и грађански активисти позивају на мирни грађански протест под слоганом „Има нас!“.
„На прошлонедељном спонтаном окупљању грађана, на платоу испред Скупштине Предраг – Пеђа Вушуровић, члан Управног одбора невладиног удружења Форум слободних грађана „Луча“ је најавио јавно окупљање у року од најдаље седам дана и тиме покренуо процес дефинисања даљих модалитета реаговања грађана, удружења и политичких субјеката. Најаву су пренели сви медији и портали у земљи“, наводи се у најави протеста.
Кажу да је нужда изазвана грубим противуставним деловањем бивше-нове већине у Скупштини довела до ближег повезивања европских и грађанских снага, представника цивилног сектора и грађанских активиста.
„Одлучни смо да јасно иступимо као носиоци активности који окупљају све који својој држави желе добро. Нико више нема право да ћути и остане нем на уставну, економску и социјалну анархију у Црној Гори! У то име позивамо све појединце, групе грађана, удружења и политичке субјекте да искажу свој став и да се укључе у заједничко ванинституционално и институционално деловање!”, поручују из Форума слободних грађана „Луча“.
Кажу да у Скупштини не постоји вредносна већина која верује и бори се за европску будућност Црне Горе.
„Правно насиље исказано кроз игнорисање потпуно јасних Уставних норми, узрокује правну несигурност грађана и друштва у целини. Дубока друштвена подељеност и економска неизвесност једино су што је актуелна парламентарна већина проузроковала. Показало се да њихово злонамерно деловање неминовно доводи и до социјалног, економског и институционалног хаоса“, наводе у Форуму слободних грађана „Луча“.
Јавно окупљање је, како наводе, пријављено и јасно су дефинисани програм и циљеви.
„Они се огледају у изражавању протеста поводом урушавања Уставом утврђених норми, јасно истакнутим захтевом за спровођењем превремених парламентарних избора као и повлачењем из процедуре предлога Закона о председнику. Зато, заједно са европским и грађанским снагама, представницима цивилног сектора и грађанским активистима, организујемо протест, у уторак, 08.11.2022 у 18:00 сати, на платоу испред Скупштине Црне Горе, који представља иницијални догађај за даље ванинституционално и институционално деловање”, закључује се у најави Форума слободних грађана „Луча“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала