- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пета рунда локалних избора сјутра у Шавнику

© Sputnik / СпутњикШавник
Шавник - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Шавничани сјутра пети пут излазе на локалне изборе који су почели 23. октобра, и тог дана се завршили у 13 општина, осим у овој варошици. На два бирачка мјеста, у згради општине и на Крушевицама сјутра ће бити поновљено гласање. Због дешавања у вези са изборима у Шавнику су поднијете кривичне пријаве против 31 лица.
„Желимо да се искаже слободна воља грађана Шавника, али не и оних који су уписани у бирачки списак пред изборе и који не живе у нашој општини. И то што их доводе на гласање у комбијима показује колико ти људи имају везе са Шавником. Тако је било и са комбијем који је довезао прошле недјеље момке од којих је полиција одузела пет бејзбол палица, ето колико су то гласачи који, тобоже, имају право да гласају“, изјавио је за Спутњик носилац листе „За будућност Шавника“ Гаврило Церовић.
Због дешавања у вези са изборима у Шавнику поднијете су кривичне пријаве против 31 особе.
Церовић каже да су свјесни колике су казне, за то што не дају људима који нијесу из Шавника да гласају.
„Ријеч је о новчаним казнама од преко 2.000 евра, а да су казне затвора од три мјесеца до пет година запријећене за остваривање „лажног бирачког права на основу лажне изјаве и довођења у заблуду државног органа“. Ми смо направили фонд, сав је народ стао уз нас. Они су ово и раније радили, само што смо први пут пружили отпор, јер више немају моћ, ни палицу. Ми бисмо били похапшени да је ово било прије двије године“, каже Церовић.
Он тврди да се исти сценарио дешавао у Мојковцу.
„Само што је у Шавнику МУП све радио у корист бивше власти. Овдје нису провјеравали, док је у Мојковцу службеница тражила доказе гдје станују они који се пријављују, извршена је теренска провјера и видјели су да нема лица. У једном стану, ловац из Шавника, доводи осморо ловаца из Никшића. Осам презимена, сви живе у 42 квадрата и знате шта пише ко су - побратим, рођак, пријатељ... Ово је класични криминал и нећемо да жмуримо“,тврди Церовић.
У Шавнику је евидентиран велики број новоуписаних бирача, којих је у односу на парламентарне изборе одржане прије двије године више за 350, а у односу на претходне локалне изборе одржане 2018. године више за 245. Дио њих се, како је саопштено из Министарства унутрашњих послова (МУП), у међувремену вратио у матичне општине.
Од 20. априла до 20. октобра у ту варош се, према бирачком списку, доселио 341 грађанин.
Церовић тврди да је на једном бирачком мјесту (Крушевице) на парламентарним изборима гласало шест особа, а да их је сада новопријављених 50. Од тога је половина у првом кругу, рекао је, подржала ДПС.
Локални избори се понављају на бирачком мјесту у згради Општине Шавник, гдје право гласа имају 483 бирача, и у селу Крушевице, гдје право гласа има 58 бирача.
Према досадашњим резултатима избора, који су почели 23. октобра, опозиционе коалиције имају 121 глас више у односу на владајући савез ДПС-а и Социјалдемократа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала