- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Циљ Америке - једним ударцем да ослаби Европу и да се приближи Кини

© Sputnik / Михаил Метцель / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе желе да једним ударцем ослабе Европу и да се преко Русије приближи Кини, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

„Американци желе да једним ударцем завладају Европом и да се преко Русије приближе Кини. Наравно, разбивши Русију. То су нереалне ствари! Ваљда није луда америчка војска, то је апсолутно нереално –покренути рат на таквом фронту“, рекао је белоруски председник за Телеграм канал „Пул првог“.

Лукашенко је признао, да у последње време хвали америчког председника Џозефа Бајдена.
„Свака част што је отворено рекао: Русија нема никакве везе са том ракетом (која је пала у Пољској)“, истакао је он.
Белоруски лидер је закључио да Владимиру Зеленском не дају могућност да успостави дијалог са Руском Федерацијом и додао да је Москва спремна на то. Лукашенко је напоменуо да у случају да је потребна нека додатна иницијатива, Белорусија је спремна.

Украјинци су руске заробљенике стрељали због ескалације

Алекандар Лукашенко сматра да су Украјинци стрељали руске војнике због ескалације, највероватније, по указу Америке.

„Шта је решила казна погубљењем руских момака? Да ли су хтели да узнемире Русе? Успели су! Они раде све за ескалацију, а паметни људи то не раде. Њихов главни пропагандиста Михаил Подољак је и Белорусима викао: Ако дођете на територију Украјине, узмите беле марамице, машите рукама и предајте се. Добро, Руси су се предали, зашто сте их стрељали?“, запитао се он.

Руско Министарство одбране је 18. новембра објавило да су украјински војници циљано убили, хицима у главу, више од десет заробљених руских војника.
Министарство наводи да „објављени нови видео-докази масовног крвавог обрачуна украјинских снага над ненаоружаним руским заробљеницима потврђује дивљачку суштину актуелног кијевског режима на челу са Владимиром Зеленским и онима који га штите и подржавају“.
Такође се наводи да ће Зеленски и његови сарадници морати да одговарају пред судом историје, народима Русије и Украјине за сваког мученог и убијеног руског ратног заробљеника.
Министарство је саопштило и да украјински војници који су се ове недеље предали третирају у складу са захтевима Женевске конвенције.
Александра Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Специјална операција у Украјини
Лукашенко: Нећемо слати војску у Украјину - наших 40 хиљада војника не би ништа решило
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала