- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Уследиће невиђени одговор!“: Сеул послао Пјонгјангу најозбљније упозорење и позвао Кину да реагује

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceСеверна Кореја тестирала ново оружје
Северна Кореја тестирала ново оружје - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Јужнокорејски председник Јун Сук-Јол упозорио је на могућност до сада незабележеног заједничког одговора са савезницима, ако Северна Кореја настави са тестирањем нуклеарног наоружања, и позвао Кину да помогне у одвраћању Пјонгјанга од тежње за развојем таквог оружја и пројектила.
У интервјуу за Ројтерс, Јун је позвао Кину, најближег савезника Северне Кореје, да испуни своје обавезе као стална чланица Савета безбедности УН.
Он је рекао да у случају да Пекинг не уради то, последице би биле већи прилив војних средстава у регион.
„Оно што је сигурно јесте да Кина има способност да утиче на Северну Кореју, а Кина има одговорност да се укључи у процес. На Пекингу је да одлучи да ли ће извршити тај утицај зарад мира и стабилности“, рекао је Јун британској агенцији.
Према његовим речима, акције Северне Кореје довеле су до повећања потрошње за одбрану у земљама широм региона, укључујући Јапан, и већег распоређивања америчких ратних авиона и бродова.
У интересу Кине је да уложи "најбоље напоре" да подстакне Северну Кореју на денуклеаризацију, рекао је јужнокорејски председник.
На питање шта би Јужна Кореја и њени савезници, САД и Јапан, урадили ако Северна Кореја изврши нову нуклеарну пробу, Јун је изјавио да ће одговор „бити нешто што раније није виђено“, али је одбио да прецизира шта би то све подразумевало .
„Било би крајње неразборито да Северна Кореја изврши седму нуклеарну пробу“, рекао је он Ројтерсу.
Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио је ове недеље да његова земља намерава да створи најмоц́нију нуклеарну силу на свету.
Јужнокорејски и амерички званичници кажу да се Пјонгјанг највероватније припрема за наставак тестирања нуклеарног оружја, по први пут од 2017, наводи Ројтерс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала