Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Време је за састанке Београда и Приштине на високом нивоу

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао је, после састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да је сада време за састанке на високом нивоу Београда и Приштине, како би се постигао коначан договор.
„Желимо да искористимо овај замах, радимо на томе да дође до састанка на високом нивоу који ће се бавити нормализацијом и желимо да се он одржи у року од неколико седмица”, казао је Лајчак.
Он је рекао да је на овом састанку желео да чује од Куртија како ће поступити са ситуацијом на северу Косова.
„Састанак сам искористио да са Куртијем разговарам о ситуацији на северу након повлачења припадника српске заједнице из полиције и правосуђа и желео сам да чујем од њега како теку припреме за локалне изборе“, каже Лајчак.
Додао је да је било речи и о енергетици и о питању несталих особа.
„О повратку Срба у институције сам разговарао и са Александром Вучићем и са Куртијем, имамо озбиљан безбедносни вакуум, то није добро, требало би да се ситуација врати у нормалу што пре, и то сам желео да чујем од обе стране“, додао је Лајчак.
На питање да прокоментарише приче како је март термин за договор Београда и Приштине, Лајчак каже да он није човек рокова.
„Видећемо у марту шта ће бити. Оно што је сада важно јесте да су се две стране договориле о састанцима и разговараћемо о свим питањима која имамо“, рекао је изасланик ЕУ.
Када је реч о Заједници српских општина, Лајчак је поновио свој добро познат став да је то „обавеза коју је Косово преузело у процесу дијалога и мора да се спроведе", преноси Косово онлајн.
„Једно је врло јасно, да су у процесу дијалога две стране преузеле обавезе, неке су имплементиране, а неке нису, али је важно да се све спроведу, иначе дијалог неће бити успешан“, подвукао је Лајчак.
Лајчак је јуче боравио у Београду, где је разговарао са председником Србије Александром Вучићем.
Вучић је после састанка саопштио да је у разговору са Лајчаком нагласио неопходност примене договора о Заједници српских општина и поштовања права и воље српског народа.
Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
СРБИЈА
Вучић са Лајчаком: Неопходна примена договора о ЗСО и поштовања права и воље Срба /фото/
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
СРБИЈА
Лајчак: Са Вучићем о повратку Срба у институције, енергетици и несталим особама /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала