- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Хаос у полицији у Лондону: Случај полицајца осумњиченог за серију силовања врх леденог брега

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаПоглед на Вестминстерску палату у Лондону
Поглед на Вестминстерску палату у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Стотине полицајаца у Лондону вероватно ће добити отказе због сексуалног и породичног насиља, изјавио је данас начелник лондонске полиције у покушају да поврати поверење јавности након што је један полицајац признао да је серијски силоватељ.
Лондонска полиција, коју задњих година потресају скандали, утонула је дубље у кризу пошто је Дејвид Керик (48) признао да је починио 24 силовања за готово две деценије док је био на дужности, а колеге га нису спречиле. Скандал се догодио након низа открића о озбиљним преступима лондонске полиције, највеће у земљи са више од 43.000 полицајаца и других запослених.

Многи ће остати без посла

Начелник полиције Марк Роули, доведен пре четири месеца на функцију да би спровео чистку, рекао је да су у току истраге против 800 полицајаца због више од 1.000 пријава сексуалног злостављања и породичног насиља. У том процесу многи ће остати без посла, рекао је он.
„Имам десетине хиљада фантастичних мушкараца и жена, али имамо стотине оних који не би требало да буду овде. Рашчистићу то“, рекао је Роули. „Системски истражујемо сваког запосленог у полицији и полицајца за којег постоје сумње да је био уплетен у инциденте, укључујући породично или сексуално насиље“, напоменуо је он.

Нарушено поверење у полицију

Поверење јавности у лондонску полицију нарушено је открићима о култури корупције, расизма и мизогиније која влада у њеним редовима. Један полицајац завршио је задњих година у затвору због силовања и убиства жене коју је отео док се пешице враћала кући.
Други полицајац је затворен јер је био припадник неонацистичке групе, још двојица јер су делила фотографије с места злочина након убиства две сестре, док је истрага о једној јединици показала да су полицајци разговарали о премлаћивању жена, а један је и послао поруку колегиници да ће је силовати, пренео је „Индекс“.
Споменици Дејвида Лојда Џорџа и Винстон Черчил иза Парламента и Биг Бена - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СВЕТ
Полицајац признао да је силовао жене 17 година, реаговао и британски премијер
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала