Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

"Фридрих Еберт": Самоиницијативно смо урадили Статут ЗСО, представићемо га за две недеље

© Фото : Спутњику уступила канцеларија за КиМГрачаница билборд
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Нацрт статута Заједнице српских општина (ЗСО), који је припремила немачка Фондација "Фридрих Еберт", биће доступан јавности за око две недеље, потврдили су за Косово онлајн из канцеларије те Фондације у Приштини.
Како кажу из "Фридрих Еберта", они су "самоиницијативно" ушли у пројекат израде нацрта статута "како би помогли решавању питања ЗСО".
"У првом делу пројекта израде нацрта учествовали су студенти и докторанти уставног права са Косова, а касније су им се прикључили и експерти. Фондација на овоме ради још од 2015. године, а нови документ ће бити дорађена верзија", рекла нам је једна од координаторки у приштинској канцеларији Фондације.
На документу су, наводе из Фондације, радили и "експерти из Београда и бројни интернационални стручњаци".
Представник Фондације "Фридрих Еберт" у Приштини Рене Шле, пре два дана је изјавио да је завршена израда нацрта Заједнице српских општина.
Да подсетимо, Европска унија је у априлу 2018. дала мандат Управљачком тиму за формирање ЗСО да почне рад на изради Статута и да рад заврши у року од четири месеца, што је урађено у предвиђеном року и у августу те године Управљачки тим је о томе службено обавестио ЕУ. Међутим, из Брисела се нису после тога оглашавали нити сазвали састанак на којем би тај документ био представљен.
Бриселски споразум, у коме је највећи део посвећен Заједници српских општина, потписан је још априла 2013. и од тада чека на реализацију. Актуелни премијер Косова Аљубин Курти упорно одбија сваку могућност реализације ЗСО, а претходних месеци ово питање је актуелизовано у покушајима наставка дијалога Београда и Приштине.
Власти у Приштини, упркос потписаном споразуму из Брисела, не желе да ЗСО има било каква извршна овлашћења, а замерају и "моноетнички" карактер Заједнице, преноси Косово онлајн.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СРБИЈА
Петковић: Израда нацрта ЗСО је искључива надлежност Управљачког тима
Плакати у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
СРБИЈА
Немачка преко албанских и српских НВО покушава да протури нови план за Србе на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала