- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Очување традиције: Најхрабрији запливали за Часни крст у Српској

© Sputnik / Лола ЂорђевићВитешко пливање на Крстовдан
Витешко пливање на Крстовдан  - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Традиционално богојављенско пливање за Часни крст одржано је у неколико градова и општина Републике Српске, где су временске прилике то дозволиле.
Претходно је због обилних падавина и високих водостаја отказано пливање у неколико локалних заједница: Вишеграду, Новом Граду, Фочи, Миљевини и Трнову.
Пливање за Часни крст одржано је у највећем граду Републике Српске, Бањалуци, а пливао је само један верник — Огњен Милетић, пренео је РТРС.
У Требињу је неколико најодважнијих момака и девојака симболично на кратко ушло у Требишњицу, како се вишедеценијска традиција на Богојављење не би прекидала. До Часног крста, који је симболично спуштен у реку, прва је дошла Зворничанка Маријана Кркаловић.
Билећанин Срђан Леро први је допливао до Часног крста у традиционалном богојављенском пливању за Часни крст које је данас одржано на Билећком језеру.
Зденко Марковић из Добоја добио је златник као победник богојављенског пливања за Часни крст на језеру Делића брдо у општини Петрово.
За часни крст пливало се и у Брчком. Прва међу 66 витезова и једина жена међу њима била је Теодора Терзић из Бијељине. Она је освојила златник и понела титулу витеза часног крста.
Због високог водостаја реке Сане, у Приједору није било пливања за Часни крст, већ су пријављени симболично уронили у реку код градског моста. Једном од најстаријих пријављених пливача уручен је златник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала