- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Настављено суђење Дијани Хркаловић, прегледан снимак разговора Огњановића и Милорадовића

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICДијана Хркаловић
Дијана Хркаловић - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
У Специјалном суду у Београду данас је прегледом видео-снимка настављено суђење бившој државној секретарки МУП-а Србије Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца, а са њом су на оптуженичкој клупи још двојица бивших полицајаца.
На снимку који је настао у склопу оперативне обраде „Мангуста“, а који је доказ у овом поступку, види се и чује како разговарају адвокат Драгослав Миша Огњановић и Драгослав Милорадовић. Обојица су касније убијена, а снимак је настао 2018. године, пренео је Танјуг.
Тужилаштво у оптужници тврди да је Хркаловићева наложила Миленковићу да избрише 39 минута са тог снимка, у току којих се помиње она.
Видео-снимак траје скоро два сата, а на њему се чује да Огњановић и Милорадовић између осталог причају о Луки Бојовићу, Хркаловићкиним састанцима са Дарком Елезом, Вељи, али и њеним експлицитним фотографијама.
Наиме, Огњановић је причао да је Хркаловићева неком полицајцу слала своје фотографије на којима је оскудно обучена, те да је он Огњановићу само показао те фотографије из своје руке, након чега је адвокат, како се чује на снимку, похвалио њен физички изглед.
У једном тренутку чује се како Огњановић каже „постојало је седам места, а Хркаловићева се побринула за пет“, а за ову реченицу тужилаштво тврди да је доказ да је Хркаловићева уништила видео-материјал са пет камера које су снимиле убиство Властимира Милошевића. За убиство Милошевића су били оптужени Вељко Беливук и Марко Миљковић, али су ослобођени оптужбе.
Такође, Огњановић је рекао за Хркаловићеву да има дијагнозе.
Бранилац оптужене Хркаловићеве Владимир Ђукановић је рекао да прегледани снимак нема никакве везе са оптуженом, док је Хркаловићева рекла: „Није ми било пријатно да слушам, по мени ово није ништа специјално и ништа вредно коментарисања“.
Другооптужени Миленковић је навео да је поступао по закону и послао цео видео-снимак у тужилаштво.
Судија је следеће суђење заказала за 20. фебруар.
Оптужена Дијана Хркаловић, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су током изношења своје одбране негирали извршење кривичних дела која им се стављају на терет.
Хркаловићева је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30.јануара 2017. године у центру Београда, познатије као „убиство на шинама“. Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну обраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру.
Њен бранилац адвокат Владимир Ђукановић је раније суду предложио саслушање тадашњег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића као сведока, као и бившег Вишег јавног тужиоца Наташе Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.
Суд је Дијани Хркаловић укинуо кућни притвор са електронским надзором 6. јуна у ком је била од 31. марта и одредио јој меру забране напуштања боравишта.
Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићева се терети за два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година. За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.
Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.
Касније је Беливук правоснажно ослобођен тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе „Принципи“, међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.
Оптужним предлогом Хркаловићева се терети да је тражила Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, да се Елез стави на мере тајног надзора.
Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела, пренео је Танјуг. На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.
Све наводе кривичних пријава против ње Хркаловићева је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал. Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала