- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ана Брнабић председавала седницом о БДП-у, присуствовао и Вучић

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan MiljevićСедница за унапређење ваздуха којом председава председница Владе Ана Брнабић
Седница за унапређење ваздуха којом председава председница Владе Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите насTelegramOdyssey
Председница Владе Србије Ана Брнабић председавала на седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа на којој су анализирана домаћа и глобална кретања, са пројекцијама привредног раста за текућу годину и могућностима за одржање финансијске стабилности земље, а седници је присуствовао и председник Александар Вучић.
На седници је речено да су у области туризма, информационих технологија и услуга оствариле добре резултате, а да су мере предузете у привлачењу директних страних инвестиција, у претходној години, биле значајан покретач домаће привреде и додатни подстицај за отварање нових радних места, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.
Такође, како је речено, услужни сектор је у претходној години имао улогу доминантног носиоца привредног раста.
Када је у питању пољопривреда, подвучен је значај улагања у додатне мере заштите од природних непогода, пре свега радарске системе за противградну одбрану, системе за наводњавање, електрификацију поља.
Посебан акценат стављен је на додатне подстицаје сточарству, које у последњим годинама бележи тренд опадања, а Министарство ће радити и на ревидирању критеријума за учешће у ИПАРД програму како би већи број регистрованих газдинстава могао да аплицира за ова европска средства за пољопривреду.
Како би се очувао одржив привредни раст, наведена је неопходност даљег улагања у капиталне пројекте у области путне и железничке инфраструктуре, али и ефикасне реализације и извршења буџета у области здравства, енергетике, заштите животне средине, спортске и комуналне инфраструктуре.
Једна од мера коју ће Савет за БДП пратити током године је и брзина издавања локацијских услова и грађевинских дозвола како би се ослободио пун потенцијал приватних инвестиција у Србији.
Закључено је да је даље подстицање дуалног образовања изузетно важно, с обзиром на потребе нашег тржишта и чињеницу да образовани по овом систему, лакше долази до посла и боље плаћених радних места.
Златно грумење - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Нађено ново налазиште злата у Србији - међу 100 првих у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала