Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Фондација „Фридрих Еберт” у свом нацрту статута променила име Заједнице српских општина

© Фото : Спутњику уступила канцеларија за КиМГрачаница билборд
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Немачка Фондација „Фридрих Еберт” (ФЕС) најавила је да ће у понедељак, 30. јануара, објавити свој нацрт статута Заједнице српских општина, којој су, преформулисали и назив у „Заједница општина у Републици Косово у којима је заједница косовских Срба већина“, пренео је Репортери.
У званичном позиву на догађај, наводи се да је реч о презентацији нацрта Статута „Асоцијације општина у Републици Косово у којој је заједница косовских Срба у већини“, који је, како се додаје, израђен у партнерству са Европским институтом за мир“.
Инсајдери подсећа да је по Бриселском споразуму косовска страна користила назив „Заједница општина са српском већином“, а српска „Заједница српских општина“ (ЗСО).
У саопштењу ФЕС-а се подсећа да су прошле године удружили снаге са Европским институтом за мир и организовали серију радионица „о нерешеним питањима нормализације између Косова и Србије, кроз које су разговарали и бавили се најхитнијим питањима и изазовима у вези са имплементацијом првог споразума за нормализацију односа између Косова и Србије, који је претходио изради Статута”.
Додају да је процес израде статута укључио консултације са стручњацима, академицима и професионалцима, који раде или учествују у Бриселском дијалогу, преноси Косово онлајн.
Зато, кажу, у „високо политички инструментализованом окружењу”, објављивање њихове верзије нацрта треба посматрати „више као полазну тачку за допринос заснован на доказима”.

„Наш рад је био вођен само мотивацијом да допринесемо почетку значајне јавне расправе и да понудимо наше препоруке формиране кроз релевантну домаћу и међународну експертизу – као што смо то радили у прошлости о различитим политичким и друштвено-економским питањима“, наводи се у саопштењу.

Плакати у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
СРБИЈА
Немачка преко албанских и српских НВО покушава да протури нови план за Србе на Косову и Метохији
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
СРБИЈА
Амерички амбасадор објаснио Србима да боље зна шта су санкције, него Срби који су их трпели
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала