Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Чланство Приштине у Савету Европе није на дневом реду ни ове недеље

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаПарламентарна скупштина Савета Европе
Парламентарна скупштина Савета Европе  - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Комитет министара Савета Европе апликацију тзв. Косова за чланство у тој организацији није уврстио у дневни ред ни овонедељног састанка, који ће бити одржан у среду, изјавила је амбасадор Србије при Савету Европе у Стразбуру Александра Ђуровић.
„Захтев Приштине није у нацрту дневног реда за наредни састанак, данас подељеном државама чланицама на нивоу амбасадора о којем ће се расправљати у среду“, рекла је Ђуровићева за Танјуг.
Она је напоменула и да увек постоји могућност да се тај захтев уврсти у дневни ред, јер се он утврђује кроз прву тачку, али је изразила уверење да до тога неће доћи.
Захтев тзв. Косова за чланство у Савету Европе није се нашао на дневном реду састанка Комитета министара ни 1. фебруара, јер председавајући, односно амбасадорка Исланда није предложила да се та тачка стави на дневни ред.
Ђуровићева је раније рекла за Танјуг да су 18. јануара имали расправу о том питању када је дошло до изражаја да не постоји јединствен став земаља-чланица и да постоје различити погледи око периода када би захтев Приштине могао да се нађе на дневном реду.
Ђуровићева је тада додала да су се у том периоду од две недеље виделе промене става неких најзначајнијих земаља, у овом случају земаља Квинте.
Косово је 12. маја званично аплицирало за чланство у СЕ - највећој организацији која се бави људским правима на старом континетну.
Према правилима Савета Европе, један од критеријума за чланство је да пристанак дају државе-чланице двотрећинском већином. То би значило да 31 од 46 држава гласа за. У Савету Европе је 36 земаља-чланица које су признале једнострано проглашену независност Косова.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
СРБИЈА
Велика Британија позвала на пријем тзв. Косова у Савет Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала