„Афричка Помпеја“: Археолози ископали мистериозни антички град

Испливао испод наслага песка после 14 векова, изгубљени град Адулис коначно је изашао на светлост дана и постаће први национални археолошки парк Субсахарске Африке, што је догађај који би могао ревитализовати ову територију са туристичке и економске тачке гледишта.
Sputnik

Археолози полако кроз слојеве блата, песка и жбуња откопавају градске зидине града који се пружа на површини од око 40 хектара, у потпуности изграђеног од камена у скоро савршеном стању.

Египатски археолози пронашли „поруку из загробног живота“

Досад је откопан само један проценат древног града, лоцираног на југозападној обали Еритреје дуж Црвеног мора. Реч је заједничком италијанско-еритрејском пројекту названом „Афричка Помпеја“, који су пре десетак година покренули италијански антрополози и археолози Алфредо и Анђело Кастиљони.

„Као што Помпеја лежи испод неколико метара наслага вулканског пепела, тако је и Адулис затрпан са неколико метара наслага блата, још од катастрофалног цунамија који је га је уништио у 7. веку нове ере“, рекла је за италијанску редакцију Спутњика археолог др Серена Маса, директорка мисије.

Она је додала да је италијанско-еритрејски тим, у сарадњи са најзначајнијим италијанским универзитетима, већ ископао античке споменике, али да је то само делић онога што овај град може да понуди.

Запањујуће откриће. Тим италијанских археолога откопао антички лучки град краљевства Аксум - Адулис, практично у перфектном стању.

„Тек треба да откријемо приватне куће и некрополе од којих очекујемо више информација, јер садрже ствари које су обично нетакнуте, поред скелета, што ће нам омогућити да изучавамо градску популацију“, рекла је др Маса.

Коментар