Дачић: Ако Косово жели војску, нека је потражи у УН

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Резолуцијом 1244 СБ УН није предвиђено формирање војске Косова и поручио је да Србија то неће прихватити, те да Срби у косовском парламенту сигурно за то неће гласати.
Sputnik

„Када је реч о војсци Косова на снази су документа СБ УН. Ако неко жели промену, она мора бити донета у истом формату — на седницу Савета безбедности, па донесите одлуку. Никаква војска Косова није предвиђена Резолуцијом 1244, нити било којим другим документом“, рекао је Дачић новинарима у Сарајеву.

Зашто војска Косова може, а војска Републике Српске не може?

Он је казао да Србија жели да реши проблеме, пре свега због себе, те да због тога и предлаже неко трајно решење за Косово, али је и истакао да са друге стране „имамо ситуацију да се рецимо не спроводи Бриселски споразум“.

„Коме ми сад да се жалимо што он није реализован, а није реализован у најважнијој ствари — Заједници српских општина. Упућивање претњи и уцена није начин на који се може разговарати“, рекао је Дачић.

Он је казао да ЕУ често тумачи неке формулација на начин који је супротан код неких држава-чланица.

„Не знам да ли сте данас прочитали новине. Ми имамо ту информацију од пре неколико дана да је шпански премијер Рахој рекао да неће учествовати на самиту у Бугарској са шефовима држава Западног Балкана ако учествује Косово“, нагласио је Дачић и упитао ко је икада утврдио да је званичан став Брисела да је признање Косова услов за пријем Србије у ЕУ.

То су, каже Дачић, формулације које се можда свиђају некој појединој земљи, али ЕУ као таква има статусно неутралан став.

Рaхој не иде на самит, неће да се слика са Тачијем

Поручио је да Србија жели у ЕУ, али на частан и достојанствен начин.

Говорећи о министарском састанку „западнобалканске шесторке“ у Сарајеву, Дачић је казао да је он у функцији припрема за Лондонски самит који „даје на знање да је европска перспектива ипак реална“.

Он је додао да је „сваки политичар“ обећавао да ће Србија ући у ЕУ, али је сада ипак дата перспектива, односно 2025. година као временски оквир у којем може да се рачуна да ће се разговарати о чланству.

„Да ли ће то бити тако, то је ипак политичка одлука. Ту имамо више сумњи него у нашу спремност да ћемо ми испунити све те критеријуме“, констатовао је Дачић.

Приметио је и да су услови сада другачији, па је тако пред Србију постављен услов да мора да реши билатералне спорове.

„Зашто они нису решили своје билатералне спорове пре уласка у ЕУ, па се сада Хрватска и Словенија свађају због граница. Како то није важило раније, а сада ће важити? Али добро, шта да радимо, нисмо ми ти који одређују правила“, закључио је Дачић.

 

Танјуг

 

Коментар