Скандал тресе Македонију: Спречавали попис становништва да би остали на власти

Некадашњи коалициони партнери у македонској влади, Никола Груевски и Али Ахмети, осумњичени су да су спречавали попис становништва у Македонији 2011. године, како би сакрили неповољно демографско и економско стање, саопштило је Специјално тужилаштво у Скопљу.
Sputnik

Македонски портал „Плус инфо“ објавио је да је тужитељка Специјалног тужилаштва Фатиме Фетаи навела да су тадашњи лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и шеф Демократске уније за интеграције Али Ахмети осумњичени за злоупотребу службеног положаја јер су утицали да пропадне попис становништва 2011. године, преноси РТС.

Завера Мисионара: Албанци освајају цркву у Македонији, а циљ — срце Србије

Подсећа се да је последњи попис становништва у Македонији одржан 2002. године, непосредно после конфликта и потписивања Охридског споразума.

Од тада, сваки покушај да се организује нови попис распршио се у облаку политичких игара и спекулације какве би последице резултати могли да имају по будућност Македоније.

Фетаијева је рекла да су Груевски и Ахмети проценили да би им објављивање резултата пописа нанело „огромну штету“, па су се на опструкцију одлучили вођени „личним интересима и жељом да остану на власти“.

„Како би избегли одговорност, саопштењима и иступима у средствима јавног информисања, тврдили су да је процес праћен техничким проблемима и неспособношћу институција“, рекла је Фетаијева.

Подсећа се да је влада, чију су окосницу чинили ВМРО-ДПМНЕ и Ахметијева странка, у парламенту добили подршку за укидање закона о попису.

 

Танјуг

Коментар