Шала која је разоткрила најбруталнију лаж против Русије (аудио)

У телефонском разговору са два руска пранкера, шеф ОЗХО Ахмет Узумџу је признао да је хемијско средство којим је отрован Сергеј Скрипаљ и његова кћерка у Солсберију могло да буде произведено у било којој држави, па и у САД. Спутњик у интервјуу са пранкером Алексејем „Лексусом“ Стољаровом открива детаље овог шаљивог разговора.
Sputnik

Добро, реците нам, шта сте заправо сазнали током разговора са шефом ОЗХО?

„Озбиљан помак“ у случају „Скрипаљ“: Осумњичене траже по Русији

— Према његовим речима, нема никаквих доказа да је отровни гас произведен у Русији, као и да је за даљу истрагу потребно још много детаља. Према речима Узумџуа, гас може да потиче из неке друге државе.

Западни медији вас често оптужују да сарађујете са руским специјалним службама и Кремљом…

— Могу да оптужују мене и мог колегу, али то је беспредметно, јер немају доказе. Колега и ја смо једноставно обични грађани који имају чврсте ставове. Зато се и бавимо оваквим шалама.

И који је ваш став?

— Сматрамо да је неопходно доставити много више доказа, без обзира да ли се ради о Русији или САД. Па ипак, Велика Британија не жели да објави још детаља и резултата истраге. А ми живимо у Русији, интересују нас детаљи онога за шта нас оптужују.

У принципу, тврдите да светска заједница нема довољно доказа да каже ко у ствари сноси одговорност…

— Да, наравно, и зато смо одлучили да зовемо Узумџуа. Он заслужује поверење, за разлику од представника Велике Британије и САД. Само шеф ове организације може да зна ко је направио ову супстанцу и зато смо одлучили да зовемо њега.

Коментар