Обратите пажњу: Ако видите процеп унутар лубенице, одмах је баците!

Ближи се сезона лубеница, а једно ново откриће баца сенку на уживање у овом предивном поврћу за које се углавном верује да је воће.
Sputnik

Осим што ће угасити жеђ, лубеница је одлична намирница за мршављење јер брзо заситити, а притом нема превише калорија. Има и благи диуретички учинак, па није ни чудо што је многи препоручују. Али нису све лубенице добре за здравље, штавише, неке могу бити јако опасне.

Лубеница без коре

Вероватно сте већ налетели на лубеницу која има пукотине у унутрашњости. Постоје два разлога зашто се то догађа, а један од њих је тај да је лубеница касно убрана због чега се „смањио“ њен садржај. Та лубеница је превише сазрела и управо је то „врста“ коју многи обожавају јер има више шећера.

Међутим, недавни случај који се догодио у Кини где су пољопривредници претерали с пестицидима и проузроковали масовно пуцање лубеница, скренуо је пажњу света на пукотине у њеној унутрашњости које су резултат деловања пестицида који убрзавају сазревање.

Тај тип пестицида, осим што убрзава раст, ствара пукотине и „прашкасту“ текстуру лубенице и оно најгоре, може да има бројне негативне последице за здравље. Тестирања на животињама које су биле изложене пестицидима путем хране показала су повећан број тумора и уролошких проблема.

Како доскочити овом проблему? Једини начин јесте да имате поверења у онога ко лубеницу продаје…

Дневно.хр    

Коментар