СПУТЊИК НА ЛИЦУ МЕСТА Посетили смо ултрасавремени „брод“ на Балтику

Поводом одржавања Светског првенства у фудбалу, на најзападнијој тачки Русије изграђен је нови стадион. На некада муљевитом тлу изникао је ултрасавремени комплекс око којег кипи спортски и културни живот. Спутњик је на лицу места проверио какав се то „брод“ усидрио на Балтичком мору.
Sputnik
Несвакидашња част Србији у граду где ће бити „орлови“

За стадион „Калињинград“ пројектанти су изабрали острво Октјабарски. Ради се о готово самом центру града, где се образовало мочварно тле између корита река Стара и Нова Прегоља. Јужно од новоизграђене спортске арене је обала, а са западне стране пролази Сунчани булевар.

Најтежа фаза за грађевинаре је било ојачавање меког тла: забијено је много шипова на које су постављене монолитне плоче и тиме је постављен темељ стадиона.

Стадион „Калињинград арена“

Ту су челични стубови, греде и алуминијумски фасадни панели. Кров је изграђен од челичних профила, док је централни отвор над самим игралиштем прекривен поликарбонатним панелима.

Стадион „Калињинград арена“

Фасада овог специфичног „брода“, привезаног за обалу недалеко од Балтичког заливака, као и све унутрашње просторије у бојама су фудбалског клуба „Балтика“, односно комбинацији плаве и беле.

Стадион „Калињинград арена“

Седишта на трибинама су такође плаво-бела и осмишљена су у виду мозаика који ствара оптичку илузију да је стадион пун, чак и онда када је пола гледалишта празно.

Стадион „Калињинград арена“

У свлачионицама је предвиђено довољно простора за сваког играча, са свим неопходним пропратним садржајем. За време пробних утакмица, гардероба и свлачионице су се допале фудбалерима, изјавио је својевремено Андреј Тихонов, тренер фудбалског клуба „Крила Совјета“.

Стадион „Калињинград арена“

Овај стадион, баш као и онај у Јекатеринбургу, може да прими 35.000 гледалаца, сходно стандардима ФИФА. У складу са другим захтевима ове светске фудбалске асоцијације, број седишта за новинаре је требало смањити са четири на три хиљаде места.

Калињинград је спреман за Светско првенство у фудбалу

Стадион је истовремено и простран и компактан. Најскупља места се налазе дуж такозваних скајбоксова, постоји укупно 40 ВИП зона, од којих свака може да прими од 12 до 20 особа. Али, важно је нагласити да се и са највишег, односно најудаљенијег места идеално може видети шта се дешава на терену.

Игралиште са природном травом опремљено је системом за проветравање, као и системом за поливање и додатно осветљавање.

Стадион „Калињинград арена“

Пробне утакмице су показале да је цео објекат безбедан и да су добро осмишљене процедуре за напуштање, јер за свега седам минута сви гледаоци могу да напусте стадион у случају потребе. Неколико проба је показало да, се читав стадион може испразнити за 5 минута.

Стадион „Калињинград арена“

Нови центар

После завршетка Светског првенства 2018, стадион ће прећи у другачији режим рада и његови конструктори тврде да ће постати нови центар Калињинграда. На територији око стадиона биће демонтиране конструкције специјално постављена за потребе Мундијала, а уместо њих ће се појавити паркови, алеје и стазе за шетњу.

У спортском комплексу и иза њега планирана је изградња фитнес центра, просторија за одржавање спортских и дечјих секција, медицински центар, спа салон, хотели, савремено опремљене канцеларије, продавнице, забавни центри, ресторани и изложбени простор. Арена ће постати ново место где ће се радо окупљати грађани Калињинграда.

Погледајте Спутњикове велике интерактивне графике о „Калињинград арени“ и самом граду Калињинграду.

Мечеви који ће се одржати на стадиону „Калињинград“:

  • 16. јун, субота, 21.00, Нигерија — Хрватска
  • 22. јун, петак, 20.00, Србија — Швајцарска
  • 25. јун, понедељак, 20.00, Шпанија — Мароко
  • 28. јун, четвртак, 20.00, Енглеска — Белгија

 

Коментар