Ципрас и Заев разговарали, сутра дан де за Атину и Скопље

Десет дана после најављеног рока, премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, разговарали су данас сат времена телефоном о споразуму о новом имену те бивше југословенске републике, детаљи нису познати, а разговор ће, како јављају грчки медији, наставити сутра.
Sputnik
Одлучујући корак: Хоће ли Македонија данас постати „Северна“ или нешто друго?

Грчка влада је саопштила да је разговор протекао о доброј атмосфери, а двојица премијера су се сагласила да разговор наставе сутра ујутру.

„Премијер Алексис Ципрас данас је после подне телефоном разговарао са премијером БЈР Македоније Зораном Заевим, који је прошао у доброј атмосфери. Два премијера су се сложила да разговор наставе у уторак ујутру“, навела је грчка влада у свом саопштењу.

Заев је раније данас изразио наду у брзо постизање споразума о новом имену Македоније, те истакао да би то могло да се догоди пре самита ЕУ, који је заказан за 28. и 29. јун.

Македонски премијер је рекао да је важно да споразум буде квалитетан, те истакао да ће након разговора са грчким колегом бити објављено заједничко саопштење за јавност.

Хоће ли Македонија прихватити фусноту поред свог имена зарад НАТО-а?

Најпре ће, казао је, о разговору са Ципрасом обавестити председника државе, најутицајнију опозицију и друге лидере непарламентарних странака.

Није хтео да коментарише да ли ће ново име бити Република Северна Македонија, као што се најчешће помиње у грчким медијима.

Грчки медији известили су да ће се Заев састати са немачком канцеларком Меркел у среду да би је обавестио о решавању спора око имена, а Заев је рекао да са немачким званичницима неће разговарати о питању имена јер се тај спор решава билатерално између Грчке и Македоније, а да је подршка коју им у том процесу пружају ЕУ, САД и други међународни актери, веома важна.

Танјуг
Коментар