Други Јерусалим у турском Мардину: Спутњик вас води до древног споменика (фото)

Спутњик вас води до зидина древног споменика сиријске православне цркве, до манастира Мор Авген. Историја овог места траје чак 1.700 година. Манастир који се налази у подножју планине Мардин, у турској провинцији, локално асирско становништво сматра другим Јерусалимом.
Sputnik

Својом упечатљивом, оригиналном архитектуром и вишевековном историјом овај религиозни споменик привукао је мноштво ходочасника и туриста из целог света.
Мор Авген, чије зидине на неким местима достижу и до 900 метара, један је од шест манастира сиријске православне цркве који и даље активно раде.
Локално асирско становништво сматра манастир Мор Авген „другим Јерусалимом“.
Сиријска оријентално-православна црква је једна од аутокефалних оријентално-православних црква. Упркос старим христолошким разликама, данас је Сиријска оријентално-православна црква обновила теолошки дијалог са црквама васељенског православља, што је довело до успостављања међусобне сарадње и добрих односа.

Историја православља у овом региону Турске повезана је са Асирцима, који данас живе на територији савременог Ирака. Асирија је постојала готово две хиљаде година и била је уништена у 7. веку пре нове ере. Али за разлику од многих других народа тог времена, Асирци су очували етнос, а фактор који је омогућио консолидацију је прихватање хришћанства.

Настала је након Халкидонског сабора 451. године, а коначну структуру добила је током 6. века. Од тада је познатија као Јаковитска црква, по епископу Јакову Барадеју који је одиграо значајну улогу у њеној јерархијској организацији.

Мор Авген, чије зидине на неким местима достижу и до 900 метара, један је од шест манастира сиријске православне цркве који и даље активно раде.

После прогонства из Антиохије, црква премешта своје седиште у Мардин (данашња Турска), затим у Хомс (Сирија), а 1959. године у Дамаск.

У богослужењу користи Литургију Светога Јакова на сиријском језику.

Манастир Мор Авген је 1970. је затворен након смртни настојника, али је 2011. године поново отворио своје двери за посетиоце и ходочаснике.
Коментар