У Турској не постоји проблем са Курдима, већ са терористима

Заменик председника владајуће турске Партије правде и развоја за међународна питања Мехди Екер изјавио је у интервјуу за Спутњик да у земљи не постоји проблем са Курдима, већ постоји проблем тероризма против којег ће се борба наставити.
Sputnik
Турска војска извела нападе, погинуло 26 курдских побуњеника

„У Турској не постоји курдски проблем, већ проблем тероризма. Постоји континуирани процес борбе против њега. И Турска са великом решеношћу тежи да настави ову борбу и унутар својих граница и ван њих“, истакао је Екер.

Он је додао да од 2002. године, када је на власт у Турској дошла Партија правде и развоја, „у оквиру демократизације и цивилног друштва траје процес који се тиче и наших курдских суграђана“.

Након што је у јулу 2015. године у Турској настављен оружани сукоб са забрањеном Радничком партијом Курдистана, више од 1.000 војника и полицајаца, као и око 500 цивила је убијено у нападима курдских побуњеника.

Према подацима Министарства одбране Турске, у том периоду су снаге безбедности неутралисале више од 10 хиљада припадника Радничке партије. На северу Ирака налазе се базе ове партије против којих Оружане снаге Турске изводе ваздушне и копнене операције.

 

Коментар