Како кажу стручњаци, лубеницу треба држати на собној температури како би задржала све хранљиве састојке којима обилује. Када је хладна, лубеница губи већину витамина и хранљивих материја.
Још једна ствар коју су научници открили, јесте да лубеница наставља да производи витамине и хранљиве материје и након што је убрана, али поново — само ако је на собној температури. Када је ставимо у фрижидер, тај процес се значајно успорава.
У склопу истраживања научници су на 14 дана ставили лубеницу на 21, 12 и 5 степени и испоставило се да оне које су биле чуване на 21 степену, имају 40 одсто више ликопена и од 50 до 139 одсто више бета-каротена.
Свака намирница у фрижидеру губи здраве материје. Зато лубенице треба купити онолико колико сте израчунали да ће се појести и одмах је конзумирати. Ако вам ипак остане, боље је да јој извадите коштице, изблендирате је и замрзнете, па оставите за јесен или зиму. Увек је, за сваку воћку, већа корист ако је или одмах конзумирате или нерасечену замрзнете, а највише хранљивих материја се губи када је начету ставимо у фрижидер.
Лубеница је једна од најбољих ствари којима можете да се почастите лети, јер се састоји од 90 одсто воде, па ћете вас хидрирати и освежавати. Због тог њеног својства је идеална и за дијете, а пуна је хранљивих састојака, попут витамина А и Ц, бета-каротена, ликопена, гвожђа, цинка и многих минерала.