Зашто лубеницу не треба држати у фрижидеру?

Не постоји током лета лепше и слађе освежење од хладне лубенице, али истраживања доказују да је не смете држати у фрижидеру. Америчко министарство пољопривреде је то доказало.
Sputnik

Како кажу стручњаци, лубеницу треба држати на собној температури како би задржала све хранљиве састојке којима обилује. Када је хладна, лубеница губи већину витамина и хранљивих материја.
Још једна ствар коју су научници открили, јесте да лубеница наставља да производи витамине и хранљиве материје и након што је убрана, али поново — само ако је на собној температури. Када је ставимо у фрижидер, тај процес се значајно успорава.

У склопу истраживања научници су на 14 дана ставили лубеницу на 21, 12 и 5 степени и испоставило се да оне које су биле чуване на 21 степену, имају 40 одсто више ликопена и од 50 до 139 одсто више бета-каротена.

Свака намирница у фрижидеру губи здраве материје. Зато лубенице треба купити онолико колико сте израчунали да ће се појести и одмах је конзумирати. Ако вам ипак остане, боље је да јој извадите коштице, изблендирате је и замрзнете, па оставите за јесен или зиму. Увек је, за сваку воћку, већа корист ако је или одмах конзумирате или нерасечену замрзнете, а највише хранљивих материја се губи када је начету ставимо у фрижидер.

Лубеница је једна од најбољих ствари којима можете да се почастите лети, јер се састоји од 90 одсто воде, па ћете вас хидрирати и освежавати. Због тог њеног својства је идеална и за дијете, а пуна је хранљивих састојака, попут витамина А и Ц, бета-каротена, ликопена, гвожђа, цинка и многих минерала.  

Коментар