Велелепни храмови знања: Дванаест најлепших библиотека на свету

Sputnik

У прошлости су ове библиотеке служиле као архиве, уметничке галерије и лабораторије и биле су поносна интелектуална складишта у манастирима или палатама. Истакнути објекти на овој листи такође би могли да импресионирају својим јединственим дизајном и изузетним архитектонским декором, који саме зграде претварају у чудесна уметничка дела.    

1 / 12
Библиотека опатије из 11. века у Штајерској може се похвалити да је то највећа монашка библиотека на свету.
2 / 12
Дворац Марфа. Ова велелепна библиотека у стилу рококоа садржи хиљаде записа у кожном повезу, који датирају из 14. до 19. века. Такође је позната по слепим мишевима који штите књиге од оштећења инсеката.
3 / 12
Дворана дуга 65 метара је симбол ирске библиотеке у којој се чува чувена Књига Келса, право ремек-дело средњевековне уметности.
4 / 12
Краљевски португалски кабинет читања. Библиотека има највећу збирку португалских радова изван Португала — укупно 350.000 књига.
5 / 12
Опатија Светог Галена у Швајцарској, основана у 8. веку, може импресионирати читаоце древним рукописима (укључујући Песму Нибелунга) и старим штампаним књигама.
6 / 12
Универзитетска библиотека Света Геновева у Паризу. Функционална модерна библиотечка зграда, „храм знања и простор за контемплацију“, изграђен је 1850. године.
7 / 12
Библиотека Универзитета Џонс Хопкинс завршена је 1878. године и описана као „катедрала књига“.
8 / 12
Конгресна библиотека. Ова библиотека сматра се „највећом библиотеком на свету“. Укључује 32 милиона каталогираних књига и докумената на 470 језика, а садржи и више од 61 милион рукописа.
9 / 12
Краљевска библиотека Ескоријал у Шпанији. Ову величанствену библиотеку основао је краљ Фелипе Други из Шпаније, који је 1562. године жртвовао своје књиге за објекат, наручујући и купујући вриједне радове из иностранства.
10 / 12
Библиотека манастира Страхов у Чешкој. Осамстогодишња библиотека чешког манастира има збирку од 130.000 књига, изузетну галерију уметности и Кабинет куриозитета.
11 / 12
Национална библиотека Француске. Одељење рукописа библиотеке садржи највећу збирку средњовековних и модерних рукописа у свету.
12 / 12
Научна библиотека у Герлицу. Ова немачка библиотека фокусира се на историјску књижевност, а такође је позната по својој великој збирци мапа и атласа.
Коментар