Екстремисти „Десног сектора“ напали храм Украјинске православне цркве

Екстремисти из „Десног сектора“ заузели су храм канонске Украјинске православне цркве у Иваново-франковској области у Украјини, а неколико верника је озбиљно повређено, саопштено је на сајту Украјинске православне цркве.
Sputnik
Кијев почео попис имовине канонске Украјинске православне цркве

„Данас, 28. септембра, око 13 часова по локалном времену, десничари из ’Десног сектора‘ су у засеоку Богородчани у Иваново-Франковшчини заузели Храм Свете Тројице Украјинске православне цркве. Поломљена су врата, разбијени прозори, а верници су претучени. Један мушкарац је добио потрес мозга, а једном је сломљена рука. Нападачи су, такође, повредили настојника храма, протојереја Владимира Шувара“, наведено је у саопштењу.

Екстремисти су, према наводима очевидаца, успели да уђу у Цркву кроз унутрашње двориште, а затим су изазвали тучу с верницима који су били унутра, неколико људи је озбиљно повређено. 

Ситуација у Храму је и даље напета.

Раније је намесник Кијево-печерске лавре, митрополит вишгородски и чернобиљски Павел саопштио да екстремисти прете да ће заузети лавру и друге храмове и манастире који се налазе под окриљем Украјинске православне цркве. Ситуација у вези с Украјинском православном црквом се заоштрила после саопштења Цариградске патријаршије да почињу припреме за признавање украјинске аутокефалности.

Коментар