Косово ускоро на дневном реду СБ УН захваљујући Кини

Захваљујући Пекингу, Савет безбедности Уједињених нација поново ће дискутовати о питању Косова и Метохије на седници у новембру, пишу „Новости“.
Sputnik

Кина ће следећег месеца бити председавајућа светске владе и у дневни ред ће уврстити извештај генералног секретара Антонија Гутереша о ситуацији на КиМ, за разлику од Велике Британије која је спречила да се он разматра током августа, када је имала председавајућу позицију, наводи лист.

Вучић открио шта ће тражити од Путина у разговору у четири ока

Редован термин за дискусију о КиМ падао је баш у августу.

Стопама Лондона, како лист подсећа, пошао је и Вашингтон, који је по ротирајућем редоследу кројио план рада за септембар, па су и САД исто тако избегле да се расправља о КиМ.

С обзиром на то да су се извештаји свих генералних секретара УН, од 1999. године, правили за тромесечни период, а да ће до новембра проћи нова три месеца од последњег написаног, али не и разматраног Гутерешовог рапорта, пред Савет безбедности ће се у том тренутку наћи два извештаја првог човека светске организације, наводи лист.

Први који се односио на период од 16. априла до 15. јула 2018. године и други, који ће покрити дешавања од јула до средине октобра.

Тако ће ово бити први пут да се заседање посвећено КиМ одржи после пола године, јер је последње било у мају.

Коментар