Ципрас: Прво споразум, па чланство Македоније у НАТО-у и ЕУ

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да је преузео Министарство иностраних послова након оставке Никоса Коцијаса да би, како је рекао, обезбедио успешно окончање Преспанског споразума о промени имена бивше југословенске републике у „Република Северна Македонија“.
Sputnik
Грчки министар спољних послова поднео оставку због Македоније

Ципрас је у изјави новинарима рекао да је позвао македонске парламентарне странке да подрже уставне амандмане у дебати која је у току и додао да Атина неће прихватити чланство те земље у било којој међународној организацији под именом „Република Македонија“.

Ципрас је истовремено захвалио Коцијасу због, како је рекао, његовог „драгоценог доприноса свих ових година у надоградњи геополитичке улоге земље“. Премијер је додао и да министрима „неће толерисати бесмислене разговоре и самоиницијативне стратегије“, пренео је Танјуг.

Након што је Ципрас прихватио оставку, Коцијас је на Твитеру написао да су премијер и неколицина министра „одлучили с ким ће даље“. Он је цитирао грчког песника Христијанопулоса, који је својевремено рекао: „Учинили су све што су могли да ме сахране — али су заборавили да сам семе“.

Коментар