Откривен узрок смрти саудијског новинара?

Новинар Џамал Хашоги, који је убијен у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, случајно је задављен у наступу панике, саопштила је агенција Ројтерс позивајући се на високог званичника у саудијској влади.
Sputnik

Агенција наводи да првобитно није планирано да се новинар убије. Власти краљевине послале су у Турску 15 људи да убеде Хашогија да се врати кући. На састанку су почели да му прете, обећавали да ће га дрогирати и отети. Новинар је почео да пружа отпор, отимао се и звао помоћ, због чега су агенти успаничили. Покушали су да му запуше уста, али су претерали, рекао је извор.

Саудијски министар не зна где је тело убијеног новинара

Да би сакриле грешку, убице су Хашогијево тело умотале у тепих, изнеле из амбасаде у конзуларном аутомобилу и предале га „локалном сараднику“, становнику Истанбула, како би се он отарасио тела.

Један од учесника злочина изашао је из конзулата у одећи покојника, како би камере за видео-надзор забележиле да новинар наводно напушта зграду.  

Саудијски новинар и дописник „Вашингтон поста“ Џамал Хашоги убијен је у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу у тучи са људима које је тамо срео, саопштила је раније Саудијска Арабија на основу прелиминарних резултата истраге.

Хашоги је нестао 2. октобра, а последњи пут је виђен како улази у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу.

Ердоган и Трамп:Расветлити случај Кашоги са свих аспеката

Председници САД и Турске, Доналд Трамп и Реџеп Тајип Ердоган, сложили су се у телефонском разговору да случај саудијског новинара Џамала Кашогија „треба расветлити са свих аспеката“, јавила је агенција Анадолија.

Трамп и Ердоган су разговарали и о америчком свештенику Ендруу Брансону, који је се недавно вратио у САД пошто је пуштен из турског затвора, као и сарадњи у борби против тероризма и мапи пута за сиријски Манбиџ, пренео је Ројтерс.

Ердоган је у недељу најавио да ће у уторак објавити детаље турске истраге о смрти Кашогија.

Ердоган је, обраћајући се присталицама у Истанбулу, истакао да Турска тражи правду и да ће детаљно о томе причати у говору пред члановима владајуће партије у парламенту, пренела је агенција АП.

 

Коментар