Кремљ: Употреба отрова у Европи изазива забринутост

Употреба отровних супстанци у Европи изазива забринутост, али Британци и даље не откривају податке о истрази инцидента у Солсберију, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући саопштења о отровној супстанци нађеној у Солсберију.
Sputnik

„Није јасно која количина је нађена. Наравно, употреба таквих јаких бојних отрова у Европи је веома опасна чињеница која изазива озбиљну забринутост“, прокоментарисао је Песков извештаје да је количина нервно-паралитичке супстанце, коју су наводно користили агенти руских обавештајних служби у Солсберију, била довољна да се отрују хиљаде људи.

„Русија је од самог почетка предлагала сарадњу Британцима како би се разјасниле околности тог инцидента, али смо били одбијени. Нису нам изашли у сусрет и немамо никакве информације о томе шта се догодило у Солсберију. Немамо податке каква је супстанца била у питању, немамо информације која је била количина супстанце, немамо информације ко је био отрован, шта се десило са њима, где су били и тако даље. Жао нам је због тога. То је све што могу да кажем“, истакао је Песков.

Скотланд Јард објавио нове снимке осумњичених за тровање Скрипаља

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон тврди да је Русија умешана у тровање супстанцом А-234, које британске власти изједначавају са супстанцом „новичок“. Москва то категорички пориче. Истрагу о инциденту тровања Скрипаља води противтерористичка јединица Скотланд јарда.  

Русија је више пута предлагала заједничку истрагу о инциденту, али је Лондон игнорисао ту иницијативу и одбио приступ жртвама. Такође, Министарство спољних послова Русије ухватило је британску премијерку Терезу Меј у лажи. Она је тврдила да је отров произведен у Русији. Међутим, британска лабораторија Портон Даун је то демантовала.

Касније је Лондон објавио фотографије двојице „осумњичених за тровање Скрипаљевих“, тврдећи да су то два агента ГРУ, Александар Петров и Руслан Боширов. Москва је саопштила да та имена „ништа не говоре“ Русији и поново позвала Британију да пређе са оптужби и манипулације на сарадњу. 

Коментар