Преседан: Прва жена начелник Генералштаба

Председник Словеније Борут Пахур саопштио је данас да се слаже са одлуком министра одбране да постави генерал-мајора Аленку Ерменц за начелницу Генералштаба словеначке Војске, чиме ће она постати прва жена на тој позицији, пише Танјуг.
Sputnik

Пахор је објаснио да је подржао предлог министра одбране Карла Ерјавеца због тога што Ерменцова испуњава све захтеве за ову позицију и има много искуства у вођству, преноси СТА.

Аленка Ерменц, која је прошлог петка промовисана у прву жену војног генерала, замениће у среду на челу Генералштаба генерал-мајора Алана Гедера, преноси СТА.

Гедер је на ту позицију дошао 22. фебруара ове године, а како је најављено, Ерјавец ће сутра на седници владе предложити да га на том месту замени Ерменцова.

Аленка Ерменц је дипломирала на Факултету друштвених наука у Љубљани и Краљевском колеџу војних наука у Лондону, а 2009. године је мастерирала на Универзитету у Лондону. 

У словеначким оружаним снагама је на служби већ 27 година.

У марту ове године именована је за заменика начелника Генералштаба, што је тада била највиша позиција за једну жену у војсци, наводи словеначка агенција.

Коментар