Руски тенк Т-90А на списку најбољих на свету (фото)

На списку „најсмртоноснијих“ савремених тенкова, који је саставио амерички лист „Нешенел интерест“, налази се и руски Т-90А „Владимир“, који је првобитно предвиђен за извоз. Руска „Армата“ и модернизовани Т-72Б3 нису се нашли на списку пет најбољих.
Sputnik

Лист наводи да су се Сједињене Америчке Државе након распада Совјетског Савеза концентрисале на борбу против међународног тероризма, а тенкови су отишли у други план. Неке земље, попут Холандије, потпуно су престале да их употребљавају. Међутим, са почетком рата у Сирији и погоршањем односа између Русије и Запада, тенкови су поново дошли на дневни ред.

Према америчком листу, руски тенк Т-90 је први на листи најбољих тенкова. Новинари га називају најнапреднијим тенком руских копнених снага, као и најбољим међу тенковима „великог домета“. Упркос чињеници да је топ 2A46M калибра 125 милиметара мање ефикасан од западних пандана, Т-90 и даље може нанети више штете, јер има способност да испаљује противтенковске ракете. Ракета са ласерским навођењем 9M119M „Рефлекс“ продире оклоп дебљине 700 милиметара на удаљености од пет километара, што је веома импресивно.

Тенк Т-90 на демонстрацији војно-патриотског програма на сајму технике

Следећи на листи је амерички тенк „Абрамс“, коме су новинари доделили назив краља ере која је наступила након завршетка Хладног рата. Ова машина поседује савршену комбинацију ватрене моћи, заштите и мобилности. Овај тенк је успешно тестиран у стварним сукобима за време рата у Персијском заливу и Ираку.

Тенк Абрамс

„Леопард 2“ је „рођак“ америчког „Абрамса“, и европске земље су углавном купиле оба тенка. Занимљиво је да је након завршетка Хладног рата Немачка задржала минималан број ових машина. Она је продала 90 одсто тенкова, а преостали су сада у лошем стању. „Леопард 2“ би у будућности могао да постане главни борбени тенк НАТО-а.

Немачки тенк "Леопард 2"

Четврти на листи најбољих је сасвим очекивано израелски тенк „Меркава“, који користе оружане снаге земље која деценијама ратује. Међу главним предностима овог тенка истиче се одлична безбедност. Купола и предњи део тенка имају оштре углове како би се гранате и ракете одбијале од њега и тако постигао минималан удар. Мотор се налази на предњој страни и он такође има улогу заштите посаде. Добро се показала и активна заштита „Трофеј“.

Израелски тенк "Меркава IV" на линији Израела и Газе

На крају листе се налази „Челинџер 2“, тенк који се производи у Великој Британији — земљи која је изумела тенкове. Овај тенк је јединствен по томе што је опремљен оружјем са зарезима Л30 калибра 120 милиметара.

Британски тенк "Челенџер 2" у Басри августа 2006.

Ово је један од најзаштићенијих тенкова на свету, јер је опремљен оклопом друге генерације „чобем“, који је направљен од метала и керамике.

 

Коментар