Русија: Израелски ваздушни напади нарушавају суверенитет Сирије и резолуцију СБ УН

Москва је озбиљно забринута због израелских напада на Сирију, као и начином на који су изведени, они нарушавају суверенитет Сирије и резолуцију Савета безбедности УН, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Sputnik

„Веома смо забринути због саме чињенице да је изведен напад, као и због начина на који је изведен. Постоји грубо кршење суверенитета Сирије и одредби резолуција Савета безбедности УН, укључујући и Резолуцију 1701“, наводи се у документу.

„Важно је напоменути да је ваздушне нападе поново извела израелска авијација, ’покривајући се‘ цивилним авионима који су ишли према аеродромима у Дамаску и Бејруту“, нагласило је Министарство.

Израел умало оборио два цивилна авиона

Министарство одбране Русије саопштило је раније да је шест авиона Ф-16 израелског војног ваздухопловства извело ваздушни напад на Сирију, стварајући тако директну претњу за два путничка авиона. Као одговор на ваздушни напад, противваздушна одбрана Сирије уништила је 14 од 16 израелских бомби. Приликом пада двеју израелских ваздушних бомби на територију логистичког центра 138. бригаде сиријске војске рањена су три сиријска војника.

Раније је сиријска државна агенција САНА саопштила да су израелске ваздухопловне снаге ноћас извеле ракетни напад на предграђе Дамаска, већина ракета је оборена, а три сиријска војника рањена и оштећено складиште муниције. Овај напад био је невиђено дуг и трајао је више од 1,5 сати. 

Коментар