Захарова о исплати Немаца преживелима из опсаде Лењинграда: Питање није затворено

Одлука немачке владе да издвоји 12 милиона евра за становнике Лењинграда који су преживели опсаду не значи затварање питања појединачних исплата Берлина, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik

Захарова је нагласила да избор корисника исплате не треба да зависи од њихове националности.

Она је подсетила да је пре тога Берлин исплатио компензацију у износу од 2.500 евра само за Јевреје у оквиру одговорности Немачке за Холокауст.

Немачка издваја 12 милиона евра за помен жртвама опсаде Лењинграда

Раније су министри спољних послова Немачке и Русије, Хајко Мас и Сергеј Лавров, дали заједничку изјаву у којој су поздравили одлуку немачке владе да издвоји 12 милиона евра за модернизацију болнице за ветеране Другог светског рата. 

Опсада Лењинграда, која је почела 8. септембра 1941, трајала је скоро 900 дана. Једини начин, „пут живота“ преко кога је храна стизала до града, био је преко залеђеног језера Ладога. Опсада је пробијена 18. јануара 1943, а потпуно укинута 27. јануара 1944. године.

За време блокаде погинуло је између 400 хиљада и 1,5 милиона становника. На Нирнбершком процесу наведено је да су погинуле 632 хиљаде људи. Само три одсто њих погинуло је од бомбардовања и гранатирања, а остали су умрли од глади.

Коментар