Састојци:
листови винове лозе (могу и конзервирани),
1 килограм говедине,
100 грама пиринча,
1 везица коријандера,
1 везица босиљка,
1 везица першуна,
1 везица нане,
со,
бибер,
2 чесна белог лука,
100 грама нара,
250 милилитара воде.
Сос:
пола литра јогурта,
пола кашичице шећера,
прстохват соли,
пола кашичице лимуновог сока,
2 чесна белог лука.
Начин припреме:
Очистимо нар, исецкамо бели лук, зелен, додајемо остале састојке за надев и све то добро и темељно промешамо. Додајемо воду, да би надев био сочнији.
Узимамо конзервиране листове винове лозе, проверавамо укус и у случају да су слани, детаљно их перемо у хладној води.
Затим узимамо један по један лист и унапред припремљен надев стављамо на унутрашњу страну листа. Класична толма би требало да буде величине малог прста. Слажемо толму у шерпу, поклопимо тањиром и налијемо водом. По жељи, по врху стављамо крупнију парчад диње. Диње дају јелу префињен укус. Кувамо 40 минута на средњој ватри.
У тигању на средњој ватри отопимо 200 грама путера и загревамо га док не добије карамелизовану боју.
За сос ситно исецкамо свежу нану (може и сува), бели лук, додајемо јогурт, шећер, со, лимунов сок и све ове састојке промешамо.
Припремљену толму сервирамо на тањир, наливамо карамелизованим путером и посипамо циметом. Припремљени сос од јогурта најбоље служити одвојено.