Видео о којем се са разлогом прича: Да ли је масакр прелепи амерички успех

Један од највиралнијих видеа протеклих дана на интернету је онај на којем Илхан Омар, прва муслиманка чланица Конгреса САД, разљућује републиканца Елиота Абрамса, који је лагао о масакру у Ел Салвадору, у који су били „упетљани“ амерички војници.
Sputnik

Абрамс, који је 1991. године осуђен јер је незаконито прећутао информације Конгресу о тзв. Иран-Kонтра скандалу, али га је после помиловао Џорџ Буш, током новог саслушања потпуно је изгубио контролу кад је Омарова почела да га испитује о Ел Салвадору.

Наиме, 1982. године, амерички медији су сазнали за масакр који је почињен над стотинама цивила.

Злочин су починиле владине снаге у Ел Салвадору, исте снаге које су подржали и обучили Американци.

Абрамс је тада сведочио да медијски натписи нису кредибилни, да је реч о пропаганди гериле. Међутим, 11 година касније извештаји су потврдили да је скоро хиљаду људи убијено у масакру, да су га заиста починиле снаге власти, а да су се неки од њих хвалили силовањима девојчица.

Абрамс је оптужен да је прикрио истину и о масакру, али и о томе да су злочинце обучили Американци. Како је тренутна ситуација у Венецуели веома тешка, у Конгресу се расправљало о улози САД у државним ударима, с нагласком на Латинску Америку.

Заступница Илхан Омар велика је критичарка америчког мешања у тамошње прилике.

На расправу је тим поводом стигао и Абрамс, који је раније догађаје у Ел Салвадору назвао „прелепим успехом“, а који је тренутно на позицији специјалног америчког представника за Венецуелу.

Заступница Илхан Омар имала је шта да каже о томе.

„Да или не — да ли мислите да је масакр који се десио док смо били на стражи прелеп успех“, једно је од питања на које Абрамс није имао одговор.

Коментар