Каква је веза имеђу брзе хране и менталних болести

Научници са Универзитета Лома Линда (САД) пронашли су везу између конзумирања нездраве хране и менталних поремећаја, а део истраживања објављен је на сајту „Медикал експрес“.
Sputnik

Током експеримента научници су анализирали податке добијене из више од 240.000 телефонских анкета које су спроведене између 2005. и 2015. године у оквиру вишегодишњег истраживања здравственог стања у Калифорнији.

Стручњаци су открили да су особе које су у исхрани користиле више нездраве хране чешће пријављивале менталне поремећаје у поређењу са онима који су се хранили здравије. Лекари су дошли до закључка да готово 17 одсто испитаника пати од менталних поремећаја, од чега је 13,2 одсто умерено, а 3,7 одсто тешко ментално оболелих особа.

Патите од депресије — пробајте ово воће

Утврђено је да је повећање уноса шећера повезано са биполарним поремећајем, а да је конзумирање обрађених житарица и пржене хране, која садржи велику количину шећера, повезано са депресијом.

„Ово, као и друга истраживања, може да буде веома важно за терапију у области бихејвиоралне медицине“, истакао је професор Џим Бант, који је предводио истраживање.

Према његовим речима, дошло је време када лекари морају пажљиво да проуче утицај исхране на ментално здравље. Међутим, како би се дао коначан одговор на то питање, потребно је извршити додатна истраживања, додао је научник.

Бант закључује да су резултати анализе приближни резултатима сличних истраживања која су спроведена у другим земљама. 

Коментар