„Понеси Краснојарск са собом“ (фото)

Необична акција под називом „Понеси Краснојарск са собом“, осмишљена уочи Зимске универзијаде 2019. која се одржава у овом сибирском граду, и даље је у току.
Sputnik

Житељи и гости града током Студентских игара могу у одељењима Збербанке, као и у неким продајним местима, да замене новчанице за банкноте од 10 рубаља, које раније нису биле пуштене у промет. Број таквих новчаница је ограничен, а како су Спутњику рекли у банци, готово да су све подељене.

На новчаници су осликане  главне знаменитости и симболи града Краснојарска — Капела Параскеве Пјатнице, која се налази на највишој тачки изнад града, као и најпознатији мост у Краснојарску — Комунални мост, један од шест градских мостова на реци Јенисеј, отворен 1961. године.

Новчанице од 10 рубаља

На полеђини новчанице је краснојарска хидроелектрана, која се такође налази на Јенисеју, недалеко од града и 2.380 километара од њеног ушћа. То је друга највећа хидроелектрана у Русији и седма у свету по снази произведене електричне енергије.

Поред тога, поводом Универзијаде су израђене и две металне новчанице од 10 рубаља. На полеђини једне се налази У-Лајка, маскота Универзијаде, а на другој логотип Студентских игара.

Универзијада у Краснојарску је почела 2. марта и трајаће до 12. У такмичењима учествује око три хиљаде студената из 59 земаља. Такмичење се одржава у 11 различитих зимских спортова: алпско скијање, сноуборд, хокеј, уметничко клизање…

Збербанка у Краснојарску

Збербанка је званични спонзор Светске зимске универзијаде — 2019. у Краснојарску.

 

 

Коментар